torsdag 27 februari 2014

Mars 2011

Tyvärr e det ju så att mina datakunskaper inte dog ut med föregående inlägg!!
Det finns så klart en fortsättning och jag måste säga att jag, så här i efterhand e ganska imponerad av min egen okunnighet.
Vi är tillbaka i Gambros reception och samma stackars IT avdelning. Samma avdelning som för inte så längesen gav mej en "hårddisk" som dem ville att jag skulle installera.
Den ligger iaf kvar i bakrummet. Alla ser den men ingen vill ha med den att göra!
Igår, när jag så klart hade 2 kamerakillar hos mej, kommer IT killen igen. Denna gången med en dator som vi oxå ska ha och installera.
Ok, säger jag..Det kan nog stämma eftersom vi fick hårddisken för 3 v sedan men vi har tyvärr inte installerat den ännu!
IT killen tittar konstigt på mej och frågar om vi verkligen fick en hårddisk? Fick ni inte en dator?
Nej säger jag glatt...vet stackarn ingenting...karlar... Jag visar in honom i bakrummet o pekar på hårddisken som jag oturligt nog använder som ett litet bord där jag laddar telefoner!!
Det där e datorn säger han....
PINSAM TYSTNAD!!
Jaha är det enda jag får fram..jag fattar ingenting o när jag då helst ska hålla truten stängd gör jag ganska ofta tvärtom. Jag måste ju fråga..
- Men om detta e datorn..va e det då du har me dej idag??
Det e skärmen säger han o hans tonläge har nu ändrat sej lite..han låter som om han pratar med en 4 åring!
PINSAM TYSTNAD!!
Jag såg ju att det var en skärm eftersom den inte var inpackad..jag har bara fått för mej att det som står på bordet framför mej e själva datorn! Nåja..
Så, hårddisken vi fick innan är alltså datorn och det du kommer med idag är skärmen?
Mmmm !
Bra, Tack då vet jag..( ler sött )
Den ena kamerakillen bestämmer sej för att sluta virra på huvudet o lägga sej i.
- Fan Tove!! Du e sämre på datorer än min fru!
Jag väljer att inte utveckla vad han menar.

Det har som sagt gått 3 år sen detta hända och jag e fortfarande ganska hopplös.
Det är bara 2 v sen jag gjorde bort mej ..igen..
Vi sparar vissa dokument på en av våra datorer..på "skrivbordet" .. Bara att namnge något på det viset, som inte finns på skrivbordet utan på skärmen är ju så förbannat korkat..i min värld!
Iaf..så skulle vi istället spara det på vår andra lite läskigare dator!
Jag försöker hitta "skrivbordet"..Dont ask!!
Blir mer o mer irriterad och bestämmer mej för att ta detta med chefen!!
Jag undrar lite irriterat hur dem vill att jag ska spara det på skrivbordet om det inte finns!!
Han undrar om det inte finns något som heter Desktop!!
Jo säger jag o undrar va det har med saken att göra??
Det ÄR skrivbordet på engelska!
PINSAM TYSTNAD
Well, you live and learn!!





onsdag 26 februari 2014

Mars 2011

Gambros  IT Avdelningen..Brrrrrr
Känner mej alltid lite bortkommen när jag ringer dit. Idag var det dock bara för att berätta att dem har ett paket i receptionen men jag tror dem har en liten röd lampa som blinkar när jag ringer varpå dem börjar klunsa om vem som ska svara!
Jag vet absolut ingenting om datorer. Går något sönder e jag helt körd. Det ska fungera bara, och när det fungerar förstår jag ändå inte det!
Jag hamnar ofta i kategorin "Handhavande fel".
Första gången satt jag ganska länge och funderade på hur jag skulle beskriva mitt ärende.
Jag hade nämligen råkat slå ut en hel förpackning proviva nypondryck över hela tangentbordet.
Det första som hände var att provivan la sej som ett orangefärgat lock över tangenterna. Jag hann tänka att det här gick ju bra..bara att hälla av det åt sidan men i samma ögonblick sa det bara "slurp" o sörjan sjönk ner mellan tangenterna. Allt hopp var borta och efter ett väldigt kladdigt och panikartat försök att fixa detta var jag tvungen att ringa dem!
När jag ringer svarar alltid en 25 årig kille med ett fullständigt obegripligt men dock imponerande ordförråd.
Jag säger att jag spillt på tangentbordet ock antagligen dödat det! Aha säger han -Kaffe? Eh nej hehe..proviva..ca en 1/2 liter!!
Tystnade säger väl allt!! Ok..svarar han..det blir tyst en stund till..-Jag kommer över med ett nytt!!
Han byter det på 1 min..Jag frågar om det går att "torka" det gamla? Ett kort o tydligt svar..-Nej!
Jag satt där lite rosig om kinderna o svor att aldrig behöva besvära dem igen.
Nästa gång jag behövde besvära dem hade jag lyckats få hela bilden i 90 graders vinkel. Tar en stund innan man klarar musföringen på det viset men det var bara att kapitulera o ringa dem..igen!
Sen var det där med Firefox... Jag skulle "bara" kolla nån bilder och datorn var inte uppdaterad bla bla bla..
Hämta Firefox enkelt o gratis stod där. Aja Det lät ju ofarligt så jag kryssade i lite här o där o sen var det klart!
Det var bara det att nu styrde Firefox allt..rubbet!! Gambros startsida var borta o firefox märket fanns som en liten symbol på alla program o ikoner. PANIK!! Jag startade om men inget hände.
Jag ringer IT..igen.. Han loggar på något märkligt vis in på min dator trots att han sitter på andra sidan vägen?? Han styr allt nu. Avinstallationer och annat påbörjas. Jag har han i luren hela tiden. Hör hur han suckar, men jag ser imponerat på o tackar glatt när allt ser ut som vanligt igen. Jag borde lagt på här men jag väljer att ställa en sista fråga ( idiot) Är ladda ner o hämta samma sak? ( blinkar sött) Mmmm svarar han och jag har förstått i efterhand att det var en dum fråga!
Men det dummast jag gjort är nog ändå när jag fick ringa dem för min kameradator bara blev svart o det stod No Input signal i hela rutan. Kunde inte öppna en enda grind på hela stället!
Jag har dem i luren, dem felsöker, dem förstår ingenting, jag förstår ingenting, Jag tittar bakom datorn o ser att en sladd inte sitter i. Jag har precis höjt mitt skrivbord o samtidigt lyckats dra ut sladden ur sitt fäste. Jag trycker försiktigt in den igen. Jag får tillbaka bilden o datakillen säger att han har signal igen och frågar om det fungerar hos mej! - Ja säger jag..med rosiga kinder..
Konstigt säger han men nu fungerar det iaf!
Jag tackar o påpekar att även jag tycker det e väldigt märkligt ( samtidigt som jag låtsasskjuter mej i tinningen..många ggr )
Dem känner till min..va ska vi kalla det..okunnighet när det gäller tekniken. Då förstår inte jag varför dem kommer in till mej i receptionen, ger mej en hårddisk, säger åt mej att byta med den vi har o ringa dem när det e klart!!?? Are you INSANE?? Dont wait up boys!!
Jag bestämmer mej för att detta blir ett projekt för chefen!1
Chefen kommer ..försöker se ut som om han vet vad han ska göra o säger- Ring IT.. Jag lägger ett mail !
 Jag har oxå lärt mej att det heter REBOOT o inte REBOOST!!
Ett litet avslutningstips.. Ring ALDRIG en IT avdelning och fråga vad REBOOST betyder!!
Jag skulle helt klart varit född i ett tidigare århundrade!!


lördag 22 februari 2014

Februari 2011

Jag lider av ett tekniskt gen fel och för att alla ska förstå varför, tänkte jag berätta lite om min far. Jag är nämligen helt övertygad om att det är hans gener som sabbat mina!
Mamma är inte inblandad. Hon kan både dra om elen, sy ihop vilket plagg som helst samtidigt som hon fixar med bilen, skruvar, borrar, målar om, friserar hunden och donar i trädgården. Allt medan pappa gör det han e bäst på...tittar på från solstolen!
Solstolen som dock är med på ett hörn här. Pappa och Farbror Lars har nämligen fått ett helt soldäck på båten till England att vika sej av skratt när båda två misslyckades med konststycket att med ett enkelt knyck vika upp vars en solstol.
Det är på samma resa, nu på plats i London som de 2 bestämmer sej för att inta ett varuhus. Eller iaf en av dem. Pappa väntar på Lars utanför. Lars kommer ut på andra sidan av affären!! Det märker dock ingen av dom så dom står sött o väntar på vars ett håll och undrar var den andre blev av.
Den sista klassikern här är när de 2 galningarna kommer hem sent från en "förfriskande" kväll o går genom hotellgången. Utanför en dörr står en bricka övertäckt med en servett som enligt pappa såg ut som något överblivet skit typ ett ihoprullat lakan eller något!!
Han bestämmer sej för att göra en liten fotbollskick mot "lakanet" ( undrar varför svenskar har dåligt rykte utomlands!)
Iaf så kickar han till det och skickar porslin, bestick, bröd, marmelad, kaffe och lite annat smått o gott över väggen och genom korridoren!!
Gissar på att någon blev av med sin kvällsfika och begreppet "placera fikan i korridoren" får en helt ny innebörd!!
Jag kan bara tänka mej ljudet av detta en sen kväll i en tyst korridor :)
Men så blir det oftast när pappa "ska bara" !!
Redan när vi var små var "pappa ska bara" förenat med fasa.
Det var bara att backa, hålla tummarna samt ha en direktlinje till 112 redo.
Vi barn åkte ofta snowracer i backen bakom vårt hus. Pappa skulle oxå prova!! En timme senare låg han på akuten med brutet ben. Han stövel dinglade som en kyrkklocka!
Pappa! Ska det se ut så? Så gör inte vi när vi åker pappa!!
Han fick även för sej att han skulle montera bort vår sandlåda som vi växt ifrån. Jag kommer ihåg mammas ord! - Ska du verkligen ge dej på det Lennart!? Klart han skulle! MED EN KOFOT! Jag behöver väl egentligen inte skriva mer..
Det slutar iaf med att han knockar sej själv med kofoten via en bräda varpå hans läpp ser ut som något man plockat ut ur Pamela Anderssons bröst!!
Kan ha varit samma sommar som han och en kompis står på ängen och slår lite golfbollar. Jag hör mamma igen- Lennart! Ska ni verkligen slå med drivern här bland husen!? Klart dem skulle!
Det var dock kompisen som fint placerade bollen, genom rutan, på andra våningen hos grannen. FORE!!
När jag skulle övningsköra var det antingen med en trafikaggressiv mamma eller en djupt sovande pappa!
Vilket gör att jag idag är en aggressiv, lite disträ förare UTAN lokalsinne!
De få gånger pappa lyckades hålla sej vaken när jag körde, vilket han ska ha en eloge för eftersom folk som åker med mej har en tendens att se skräckslagna ut, så vecklade han upp en tidning som inte bara täckte hans syn framåt utan oxå min syn till höger. Spännande!!
Det var oxå pappa och jag som inte hittade från  Dalby till Tjörnarp och inte insåg att vi var snett på det förrän vi såg havet!
Men trots hans brist på lokalsinne så var det han som skulle hämta mej på skolresan när jag fick hemlängtan..i ÖSTERRIKE!! Nu bet jag ihop och stannade kvar, kanske mycket pga skräckscenariot att min galne far skulle köra genom hela Europa och hämta mej i Krimml nära Italienska gränsen.
Han hade dykt upp på ett mjölkpaket under "Missing People"men han har ett stort hjärta den mannen!
Han är även mannen som inte kan skilja på cd, dvd, vhs, sms o mms.
Blir man uppringd av pappa som behöver hjälp med att sätta igång en film kan man förvänta sej precis vad som helst. Och när han säger att VHS bandet har fastnat, ja han tittar på VHS fortfarande, tror man att han kanske satt i det på fel håll ..igen..
Men döm av min förvåning när bandet satt på rätt håll men han hade missat att ta av plasten runt den nya filmen! Han skaffade dock en dvd till slut och han är den enda jag känner som sett de flesta filmer på tyska, isländska eller arabiska enbart för att han inte vet hur man ändrar språk.
Han tillhör nog oxå den lilla grupp personer som kommer till en låst dör på jobb och inte vet hur man hanterar en "låstagg" som bara ska hållas mot dosan för att öppna dörren. Istället kommer han på att det står "lås upp" på mobilen och börjar flasha mobilen mot dörrens larmdosa. I samma hand håller han knippen med "taggen" som såklart öppnar dörren men pappa var helt övertygad om att det var hans telefon :) Han e rätt söt!








tisdag 18 februari 2014

Februari 2011

Va har hänt med påsarna i affären? Innan så lättöppnade men nu får man hyra in ett bemanningsföretag för att få upp skiten.
Jag står där i kassan o svär över att den inte öppnas..Svetten lackas o jag känner mej stressad av det faktum att kassörskan har kört ner varorna från kunden bakom en bit ner på mitt band o stannat dem där.
Hon tittar på mej o säger - Slicka på fingrarna så går det lättare!
Slicka på fingrarna tänker jag..SLICKA PÅ FINGRARNA!! Are you INSANE!!
En snabb tanke går genom huvudet..Jag har med fast grepp kört en kundvagn som kommunens alla invånare oxå kört..jag har pillat på ett stort antal varor och sist av allt stoppat fingrarna i skålen för returmynt där ALLA drar sina skitta fingrar och hon tycker att jag ska slicka på mina fingrar?? Tack för tipset..men jag tror jag avstår!!
Det slutar med att hon tar påsen o öppnar den åt mej..utan att slicka på sina fingrar!
Jag packar ner mina varor o går. Bara det ska jag ha en eloge för eftersom jag vid ett tidigare tillfälle storhandlade, betalade..o gick därifrån. Kassörskan kom springandes efter mej i gången ut o påpekade vänligt att jag glömde mina varor!! Hur tänkte jag nu? Nåja,..bara att gå tillbaka, se skamsen ut, möta de andras roade blickar, snabbt packa ihop o fly.
Bacillskräck har jag lite grann.. Det kom i samband med hypokondrin i 15 års åldern men det är inte så illa ställt med mej som med syrran.
Hon har nog slutat lägga papper på toaringen hemma hos mej nu men vi kan inte dela samma vattenflaska!
På tal om toaring så har jag ett mindre roligt scenario på jobb var dag ( Gambro ) Jag sitter i en öppen reception som jag helst inte ska lämna. Självklart får jag gå på toa men det är enda gången på 10 timmar som jag lämnar receptionen. Det gäller med andra ord att planera in sina besök dit!
Toan ligger ca 20 m bort, uppför en liten trapp o runt hörnan. Den delar jag med alla besökare o viss personal.
När det är dax gäller det att kolla telefonen, att grindarna är stängda och att ingen besökare är på väg in.. sen springer man likt Bolt, tar trappan i ett steg o rundar hörnan på ett ben.
Hinner oftast bara till trappan innan det ringer eller tutar i en grind. Bara att börja om igen!
Kommer man väl in där ska det gå fort.Ringen tvättas av med tvål o papper o ska sen kläs in med 3 lager papper. Det har jag nämligen hört från en miljöinspektör att det krävs för att inga baciller ska ta sej igenom.
Sen svävar jag lik förbannat 1 dm ovanför det hela.
Snabbt ut igen och har jag tur har det inte hänt något på den minuten det tog.
Har jag otur så står det en förbannad polsk lastbilschaffis o skriker i nån uppkallning på nån brokig tyska att han minsann fått vänta i en kvart!!
Det är något man har lärt sej genom åren om utländska chaffisar..Dem har ingen personlig hygien, dem är födda aggressiva, dem klarar inte enkla instruktioner som - Open Gate Press B! och dem har INGEN tidsuppfattning alls.
Tillbaka till toan..
Hur beter man sej i nästa scenario?
Jag kommer in o vänder mej om. Synen som jag då möts av får mej att rygga mot dörren.
Det ser ut som om 2 utländska chaffisar försökt träffa ringen samtidigt efter en het chillyafton..men misslyckats..BIG TIME!!
Och eftersom det är så fint sprutlackerat så måste iaf en av dem haft ett spridningsmunstycke fastklistrat i häcken!
Varför spola lixom, när man stolt kan visa upp vad man åstadkommit?!
Jag måste fly för jag känner ju hur ebolan sprider sej i kroppen. Och lukten...måtte den inte fastna i mina kläder!!! Då kommer frågan!
Ska jag lämna det såhär o riskera att det står någon i kö där utanför som går in o tror att detta mästerverk är mitt eller ska jag städa upp någon annans skit för att ha ryggen fri?
No way!! Jag lämnade, ingen stod utanför, jag satte upp en "sönder" lapp o ringde städavd.



Onsdagen den 23 februari 2011

Imorgon ska vi till min farmor.
En 92 årig liten gumma i Trelleborg i en liten 1:a som är allt annat än barnvänlig.
Benjamin ska följa med!!
Hon vill så gärna träffa honom men en gång per halvår är nog vad hon orkar med.
Sist vi var där kom vi alla in i hallen. Efter någon minut frågar pappa varför det luktar bränt!
Ingen kan ju ana att den lille hulliganen redan varit i köket och satt på plattorna men jodå!!
Vi sätter oss för att fika och jag inser att vi glömt barnstolen. Det enda stället där man "lagligt" kan spänna fast honom!
Vi börjar spåna på lösningar medan Benja kommer gående med farmors larmdosa till larmtelefonen som hon ska trycka på om hon blir akut sjuk...
Jag sätter diskret tillbaka den och hoppas ingen annan såg det!
Benjamin äter fikan sittandes på farmors rullator.
Hela tiden undrar jag när larmteamet ska dyka upp efter hans hantering av larmet!
Resterande tid spenderar Benja o morfar i fönstret, harmoniskt tittandes över hamnen o båtarna.
Väl hemma hinner jag tänka att det gick ju ganska bra ändå!!
Då ringer pappa, som precis blivit uppringd av farbror Lars. Lars fick köra från Lund till Trelleborg och hjälpa farmor med kanalerna.
"Någon" har raderat kanaler och inställningar på tv & boxen. Jag förstår det inte!! Vem gör så mot en snäll gammal tant??
B E N J A M I N !!!
Jag la mej på kvällen och då bara slog det mej.... Funkar hennes larmtelefon??!!
Imorgon ska vi alltså dit igen.
Jag tror att jag ska spänna fast Benja i barnstolen redan i hissen. Sen får han helt enkelt bli i den...iaf tills han inte vill det längre :)
Det sista jag gör när Benja lämnat stället är att testringa larmcentralen samt att utföra en teknisk, elektronisk o brandskyddskontroll av lägenheten..
What can go wrong?!

söndag 9 februari 2014

Tisdagen den 22 februari 2011

Ja, hur börjar man? Kände iaf att jag är omgiven av så mycket galenskap, härliga händelser, upplevelser & människor så jag måste helt enkelt dela med mej.
Bara min familj ger mej så många leenden och så många gråa hår men jag skulle inte överleva utan dem!
Linnea, förpubertal 11 åring sitter o smsar med en kille. Hon går ner på sitt rum o lämnar telefonen i köket. Han svarar henne o frågade henne vad hon gjorde. ( ja jag läser hennes sms då & då , hon e 11!!)
Jag gick ner till henne, sa att han hade skickat och att jag hade svarat att hon var o bajsade !
Hennes ansiktsfärg gick från kritvit till illröd på bara en sekund och jag fick snabbt säga att jag skojade innan alla kärlen i hennes lilla ansikte brast!
Hormoner!! Suck :)
Brian min 8 årige siamesiske tvilling, mammas påg & en enkel tripp till en golfaffär i Kristianstad!
Martin ska kolla på en golfklubba och jag ansvarar för Benja, Brian, Linnea e hennes kompis Evelina. Enkelt upplägg!!
Efter 10 sekunder i affären får Brian växtvärk, eller som han själv kallar det. Växelvärk i benet.
Iaf så ber jag honom bita ihop, vi ska snart vidare.
Växelvärken utvecklas då till ett horribelt tillstånd av högljutt gråtande och ett uppgivet haltande i affären.
Lite morr & hot hjälpte inte heller. Teriffic!!
Han ser nu ut som han hittat en landmina, hoppat upp & ner på den, benet är av och han är hysterisk.
Jag ger Martin en blick o bär sen ut det gapande spektaklet i bilen!!
Tar mej in i affären igen..genomsvettig!!
Ok, bara Benja att hålla koll på nu.
Lilla Benjamin, 2 år har hittat den där censorn som plingar varenda gång någon går in eller ut ur affären, och testar den hejvillt. Affärsägaren tittar lite morskt på mej när jag gör ett 3e försök att få Benja att roa sej med en golfklubba istället för censorn. Han köper inte det o jag lyfter upp honom. Då får även han ett hysteriskt utbrott o jag bär ut ytterligare ett gapande spektakel till bilen. På vägen ut ger jag en blick till Linnea & Evelina typ, håll er i skinnet annars jävlar... Det gör dem!!
Ute i bilen lyckas jag muta Benja med russin samtidigt som jag förklarar för Brian att det snart går över i hans ben.
Han tittar lite oförstående & lugnt på mej o säger- Det e borta nu Mamma!!
Jag räknar till 387 samtidigt som jag biter mej i knogen..
Jag är svettig, har en hjärtinfarkt på gång och är ganska rosig om kinderna när vi kommer till min syster.
Hon säger att det kanske inte e rätt tillfälle att påpeka att jag fortfarande är skyldig henne en pajform o en tupperwareskål som stod på spisen sist vi var där o Benja satte på plattorna!!
Nej , det är inte rätt tillfälle!!
På vägen hem i bilen sitter Benja o pekar på lastbilar..la-bil..la-bil..
Martin tror han pratar om sin mor..Labil!! LABIL!!