torsdag 19 juni 2014

Semester!!

När vi var små var alltid mamma hemma med oss. Sommarloven blev långa och mysiga.
Vi kanske inte var den där klockrena camparfamiljen men skam den som ger sej. Vi gav oss dock efter 2 försök.
Första gången minns jag med förtjusning. Vi skulle tälta i Vitemölla ett par dagar. Bilen fullpackad o alla på ett lysande humör. Det e ju alltid spännande att tälta. Vi hade ett stort 4-manna tält med sovdel & förtält. 
Vi kommer fram och det blåser full storm. Stormen Gudrun framstår som en sval sommarbris!
Med ett stort tält tillkommer det oxå ett gäng stolpar som mamma dessutom märkt upp med färgade tejpbitar så att man enkelt ska kunna se vilka som hör ihop. Röd & Blå ihop med Röd & Blå, Svart/vit/blå ihop med samma combo på andra stolpen. Enkelt!!  Pappa är nog färgblind och bestämmer sej för att detta är tramsigt och ska på egen hand försöka få upp stolparna. Vi tittar på med spänning. Tältstommen varierar kraftigt i utseende. Allt från ett tält med 1 m i mankhöjd och brett likt en fotbollsplan eller 4 våningar högt m ståplats för 1 person. Gillar speciellt varianten där han får ett gäng stolpar över och tror att det ska vara så! Det e nog bara extrastolpar!
Vi skrattar lite när pappa svär. Mamma placerar honom bredvid oss i sandstormen och smäller upp skiten på 5 minuter.
Nu ska pappa få på tältduken. Han vecklar upp den och stormen tar tag i den. Han får springa och hämta den ett par sanddynor bort. Han kämpar sej tillbaka med en fullt utvecklad fallskärm i släptåg. Han försöker få tältduken över stolparna men stormen vill annat. Han kämpar, han får den över sej, den blåser omkull honom och vid ett par tillfällen tror jag att den ska lyfta med honom hängandes i den så vi får hämta honom i Ystad!
Helt plötsligt går han mot bilen. Han öppnar bakluckan o däri trycks tältduken ner i ett stycke. Stolparna tas allt annat än varsamt ner igen o placeras i bagageutrymmet hos tältduken och innan vi vet ordet av det är vi på väg hem igen!
Pappa! E det det här som kallas tältsemester?

Andra gången var ett par år senare och dem envisades med att tälta under en 2 dagars vistelse i Kolmården. Stugor var för amatörer och det var ju mycket billigare att tälta!!
Denna gången fick dem iaf upp tältet, lite mysigt placerat vid en sjökant. 
Jag tror temperaturen kröp ner till 8-10 grader den natten. Inte för att vi sov något men när vi alla vaknade ihoptryckta i fotändan på tältet ifrågasatte vi barn starkt varför dem satt upp tältet i en backe med 90 graders lutning?! Inte kom vi ur tältet heller för en stor svan med pms hade bestämt sej för att parkera utanför.
När vi väl tagit oss därifrån, kom vi fram till att vi inte skulle frysa på det viset natt nr 2 så pappa gick rakt in i receptionen och bokade en stuga.
Den natten i stugan genomleds i tropisk hetta. Vi orkade väl inte bry oss så mycket om det men hade vi  kollat elementet redan på kvällen hade vi sett att det stod på max istället för att svettas o halvsova genom natt nr 2. 

Jag lovade mej själv i detta läge att ALDRIG utsätta mina barn för tältsemester eller husvagn och så har det blivit! Stugor har oxå hamnat på svarta listan efter 2 tappra försök. 
Ett av dem i sälen. Varför man nu beger sej dit med en 2,5 åring o en 5 åring är för mej idag fullständigt obegripligt.
Lärde mej snabbt att det inte var rätt semester att byta blöja på när barnet var klädd i pjäxor, skidor, underställ o overall, samtidigt som den andre får för sej att enda vägen ner för backen är rakt fram utan att kunna bromsa!! Bragdguldet till Martin o lugnande i stora doser till mej!!
Mellan städning, bäddning, matlagning, torkning av kläder, på/avklädning av barn, diskning o annat kul så försökte vi ändå göra det bästa av det o roade barnen med hundsläde, iglo-lek, skidåkning, trollskogen o badhus för att inte tala om den dagen då det var så kallt att vi åkte upp i liften, satt kvar o åkte ner igen medan barnen förfrös ögonen.
På väg hem i bilen frågade vi vad dem tyckte var roligast! Båda var överens!
Springa fram o tillbaka i stugan var roligast!!
Teriffic!! Jag hade kunnat komma undan med ett löpband!!
Solsemestrar är att föredra trots att Benjamin gärna badar i prydnadsfontänen mitt i restaurangen och det kanske är bättre att  byta blöja mitt i en skidbacke med 4 klädlager än att Brian kommer in i sovrummet på hotellet och säger att Benja har bajsat. Inget konstigt med det..om han nu satt sej på toaletten istället för ute på balkongen, fint placerad på det stekheta klinkergolvet.
Barnfria Spaweekends är underskattade!! 
 
 
 

tisdag 10 juni 2014

Syrrans spindelspektakel

Ett gammalt inlägg som missades när jag la in de andra!

Syrran e lika skräckslaget rädd för spindlar som jag. Ändå envisas hon med att dem ska fångas in i ett glas o släppas ut i det fria. Jag e mer "the killer". Allt som skrämmer mej ska utrotas o jag inte nöjd förrän det bara återstår en våt fläck på väggen. O sen ska den fläcken bort så det inte finns någon risk att den får liv igen o hämnas!!
I alla fall så har hon spindelexemplar i sin källare som hade fått mej att emigrera!
Hon står där nere o viker tvätt när hon får syn på besten på väggen. 
Håret på kroppen reser sej o hon fryser till is. Med en radie som en tennisboll o en kropp som hade mättat som en förrätt, sitter den där i lugn o ro på väggen och är helt ovetande om vad som komma skall.
Ska oxå nämna att hon har på sej ett par jeans o ett lössittande linne.
Hon tar sitt dricksglas o en bit ritpapper o ska fånga monstret i glaset. 
Hon står nära väggen o får sträcka ut sej i sin fulla längd för att kunna sätta glaset om den o få pappret under.
Hon skakar!
Precis i det ögonblicket hon ska fånga den, puttar hon istället till den o den trillar ner på henne.
Hon skriker som en komplett galning. 
Glaset kastar hon rakt upp i luften och det slår i klinker golvet o går i 1000 bitar. Hårsnodden dras ur håret ihop med halva kalufsen o håret ryster hon panikartat i något headbangande tillstånd samtidigt som linnet slits av snabbt följt av jeansen.
Allt detta under högljutt gapande!
Hennes man kommer lugnt nerlunkandes för trappan. Han tittar på sin fru!
Hon står halvnaken i ett hav av glasskärvor med ruffsig frissa o stirrande blick.
En spindel? frågar han.
Ja, säger hon, lite rosig om kinderna!
Ok, det e bra gumman! Han går upp igen!
Spindeln skakar på huvudet, tar sej förbi glassplittret, packar väskan o drar till grannen.




Syrran kommer dock undan med mycket då hennes bild sitter uppe i "dumma blondiners" hall of fame. Hennes topp 3 !!

1. Hemkunskapen i skolan. Emma ombeds att göra potatismos. Den tidens mosverktyg tyckte de flesta var ganska enkelt. Öppna mospressen, lägg i potatisen o pressa. Enkelt!!
Hon kämpar som ett djur men inget händer. Hon häller lite mjölk över o hoppas på ett underverk men ack nej. Med svettpärlor i pannan o värk i armarna får hon tipset av en klasskamrat att koka potatisen först!! Tur hon e söt!!

2. Har man hennes figur bär man upp en tubtopp snyggt o elegant och behöver inte ens ha BH under. Men man ska akta sej för att få bråttom till taxin. Hon springer till taxin, hennes kompis tittar ut ur taxin o påpekar att hon bär tubtoppen som en midjeväska. Succé!!

3. Hrm Emma, här ligger nog en hund begraven.
Usch, gör här..var då?? 

Tja men jag älskar galningen no matter what !!















 

onsdag 4 juni 2014

Morfar i högform bla!!


Var hos syrran häromdagen på kalas för lilla Hanna som blev 5 år. 
Hanna skulle ha prinsesskalas för sina kompisar dagen efter. Emma hade rullat chokladbollar till tjejerna och samtidigt haft stenkoll på deras matgalna mattjuv till hund!
Allt är klart o hon ska bara ställa in dem i kylen. Hon böjer sej ner med fatet o öppnar kylen. 
Då slår Viggo till o kliper en hel boll.
Syrran som bara gjort precis så det räcker agerar blixtsnabbt. In med fatet i kylen, ett fast grepp om hundens käkar som bändes upp, skaka ut bollen på golvet, putsa av den lite & placera den på fatet igen! En desperat 2 barnsmammas sista handling! Va dem inte vet..eller?

På vägen hem frågar jag Linnea lite om konfirmation. Eftersom vi varken är med i Svenska kyrkan eller döpta någon av oss så hoppas jag på att hon vill hoppa över denna grej!
Det vill hon inte. Man får ju presenter!!
Jag förklarar att man inte ska göra det för att få presenter!
Varför ska man göra det då kontrar hon med!
Jag har inget bra svar på det , har inte den blekaste aning faktiskt.
Hon envisas med att hon vill fast att ingen av oss vet vad det innebär och jag säger åt henne att jag drar minsann inte ihop en släktfest för att hon ska få presenter! Det hade varit annorlunda om hon varit troende!
Men då e jag det nu svarar hon!
E du troende..från och med..NU ?
Japp! Får jag presenter då?
Ok, Du vet att du måste döpas då, och studera bibeln, o ha på dej en konstig klänningsliknande särk och slutligen bli förhörd..I KYRKAN!! Varför vet jag inte men så e det!!
Tystnad följer....
Slut på diskussionen !! 

Dagen efter är min mamma på loppis. Hon hittar en kratta som hon tänkt köpa på City Gross till ungarnas sandlåda. Den kostar 10 kr på City Gross. Hon håller upp den och frågar vad tjejen ska ha för den. 20 kr säger loppisförsäljaren. Mamma tittar på henne o förklarar att samma krattar koster 10 kr på City Gross o att hon inte betalar mer för en använd kratta.
Loppiskvinnan blir förskräckt o säger med chockad röst- Pruta på en 20a?? Det är så att man mår illa!! Mamma tittar på henne och säger -Då tycker jag att du ska fortsätta med det! och går därifrån. Lilla krutmormor lurar man minsann inte!

När hon kommer hem har min far snubblat med sina sandaler i trappan igen. 

Den gubben ska helt klart bli sittandes alt liggandes!!
Mamma hade pyntat fint.
Förutom 1 snyggt knän i den låga krukan placerade han båda de höga krukorna över kanten på träbänken och ner i jorden under granen, den berömda granen som han landade i efter takpannetvätten.Jösses!!
Mamma var måttligt imponerad!
Det blev inte ett dugg bättre av att min dotter idag ringde o hade lite panik över att betygen skulle sättas imorgon o hon var tvungen att lämna in sitt träningsarbete idag o det låg kvar hemma.
Jag fick ringa pappa, be honom köra hem till oss o hämta arbetet, ta sej till Höör o lämna det till Linnea. Jag och mamma tyckte vi var väldigt tydliga med att han INTE SKULLE lämna bilen utan SITTA KVAR i bilen så kom Linnea ut. Glasklart!!
Linnea ringer mej 5 min efter att han skulle varit där. Hon har hittat bilen men morfar e borta. Med lite darrig röst säger hon något om att har gubben gått in på skolan så dööör hon..och han!!
Jag lugnar henne o förklarar att han inte skulle ge sej in på en skola med 200 elever för att leta efter henne! Jag ringer pappa med en känsla av obehag. . Han står inne på skolan. Han har frågat folk om vägen in. Jag frågar vad han gör där o varför han inte är i bilen DÄR LINNEA VÄNTAR!!
Jag tänkte jag skulle leta upp henne säger galningen.
Jag ber han ta sej till bilen omedelbart utan att prata med någon!
Han hittar inte tillbaka, han står i något trapphus! Jag får be han fråga någon o ringer Linnea igen. Hon får en tonårsstroke när jag berättar att han är INNE på skola. Jag skrattar tyst för mej själv. Har han pratat med någon halvskriker hon??
Ja, han har frågat om vägen o nu hittar han inte ut så han frågar nog fler nu, men ta det lugnt gumman o bli där. Han e på väg.
Hon halvdarrar, skriker något om att hon döör, neeej va piiinsamt , jag kan aldrig gå in igen , jag måste byta skola, jag skojar inte mamma!! 
Jag dör lite av garv men måste ju ringa gubben igen. Efter ett par minuter hittar han bilen men då e Linnea borta. Jag ringer henne o frågar, nu lite irriterat, var HON är för morfar e vid bilen nu.
Ok säger hon o jag får luren i örat.
Jag ringer morfar igen. Han säger att nu kommer det ett gäng flickor. Linnea har samlat ihop ett gäng för en panikartad skallgång av förrymd gubbe på skolområdet som ska förpassas därifrån GENAST!!
Allt löser sej och det tog 20 min att lämna över ett arbete!
Ibland tror jag att jag ska få vara ifred när jag jobbar..ack nej!!