onsdag 24 september 2014

Sommarlov!

Sista dagarna i skolan är det en idrottsdag. Jag har packat ner ett par extra gympabyxor i Brians väska. Jag sitter i bilen när fritids ringer. Det är personal som säger att Brian saknar extrabyxor och att han vill prata med mej. Jag hinner tänka att det var ju konstigt för jag packade ju ner dem..Nåja. Brian kommer i luren Hej mamma, det var inget... jag kom precis på att jag har ju dem PÅ mej!! Hejdå mamma! Klick
Jag nyper mej lite i armen..Ja, jag e vaken o Brian behöver nog sommarlov minst lika mycket som jag!
Skolavslutning! Sång på skolgården av Brians klass. Alla står fint uppradade på skolgården i sina fina kläder o välkammade hår. Alla föräldrar och skolpersonal njuter av sången. Jag hör inte vad dem sjunger. Min blick har fastnat på Brian. Han har inga skor på sej! Han står i strumporna och jag börjar undra om han gick hemifrån utan dem eller han bara tyckte att det var en bra idé att ta av dem till uppställningen. Jag hoppas att ingen ser det, tar han lite till sidan efter sången och ber han ta på sej skorna innan kyrkan.
Kyrkan genomlids med falsksång, trista tal och några barn evisas var år med att spela fiol o cello.
Varför har jag aldrig begripit! Vad är det för fel på gitarr eller pianot som står där. Jag ska väl ifs vara tacksam för att blockflöjten är utrotad men COME ON!! Det är dock imponerande hur man kan spela 4 låtar med bara 2 toner o ändå inte få rätt på det!
Sommarlovet börjar. 
Man njuter av ledigheten, solen och att barnen ska få 12 veckor ledigt från all fritids o dagis.
Posten kommer.
Jag står där i köket, känner mej harmonisk och full av liv medans jag öppnar ett stort kuvert från Höörs Kommun. Det är Linneas betyg.
Dem borde komma med en lite varningstriangel på kuvertet så att man är beredd lixom.
En liten röd triangel med texten "SÄTT DEJ NER INNAN ÖPPNING" hade räckt.
"Ta fram alkoholen" eller "BE NÅGON GÖMMA ALLA VAPEN innan mamma öppnar" hade oxå funkat!
Harmonin är borta och jag står där med resultaten medan jag tittar ut genom rutan med tom blick och ett vitt ansikte. Nåja, hon e ju inte underkänd i något ämne iaf så jag får glädjas åt det.
Jag öppnar nästa kuvert, fortfarande lite matt..
Det är hennes mobilräkning. 
Märkligt hur allting kan förändras på bara ett par sekunder. 
Blicken går från tom till kolsvart, ansiktsfärgen från vit till illröd och min matta kropp samlar all kraft nerifrån o upp och utbryter i ett jättevrål.
L I N N E A !!!!!!!!!!!!!!!!!
Hon kommer ganska direkt och frågar vad jag galer om!
Jag viftar galet med räkningen och jag påpekar vänligt men bestämt ( nej..inte direkt) 
att den är på 600 KRONOR!!!!
600 kr PLUS att jag fått betala för 2 st extra påfyllningar av internet eftersom hon spammat upp de 10 hon har i mobilen PLUS vårt hemnät!!! så 700 KRONOR i runda mått!!
Det e inte mitt fel, säger hon!!
Ok, så din mobil har själv ringt de 167 samtalen??
Ja, för detta stämmer inte. Ring o kolla med 3!
Så fort trycket är nere på en normal nivå ringer jag 3 och får prata med Erik! Han ber om Linneas nummer. Det blir tyst en stund sen säger han - Oj, Här har vi en som använder internet. Jag är faktiskt lite imponerad säger han glatt. Jag svarar att det är INTE jag och han hör nog på mej att det är läge att plocka bort glädjen från hans ton!
Men allt stämmer, han ska dock se över om han kan erbjuda något annat o höra av sej igen.
Något annat? Hon ska få en stentavla och ett broderi i julklapp!
Jag frågar henne senare hur vi kan fixa till betygen lite o svaret blir:
- Mamma, jag är den jag är. Vill du ändra på det vill du att jag ska vara någon annan person än den jag är!!
Ok, hur argumenterar man mot det??
Hon ska se en Disneyfilm! Jag tycker att Benja kan få titta med henne. Det tycker inte hon och det förstod nog grannarna oxå. 
En högljudd utläggning om att han ska vara knäpptyst ( hon anv inte just det ordet) o inte ett ljud skulle han göra ifrån sej. Han köper det o tittar glatt på film med henne. Efter 20 min kommer jag in o undrar hur det går. Det går bra svarar hon. Tro fan det. 
Benja sitter stel som en pinne med munnen full av saliv o har inte ens vågat svälja.  Han sväljer o påpekar att han ju inte fick göra ljud!!
Linnea mjuknar, klappar honom på kinden o säger att han får lov att föra lite liv. Harmoni.
Harmoni var det dock inte när Brian fyllde år och jag fick väcka henne kl 12 i samband med att gästerna kom. Hon ställer sej i köket och det sitter 20 gäster i vardagsrummet.
Jag säger åt henne att gå in o hälsa. Hon tittar på mej med mord i blicken o jag tror faktiskt att det slog ut eld från näsborrarna när hon svarar - Varför det?? Det är väl för FAN inte mitt fel att dem e här!!!
Mina svarta ögon räckte tydligen för att hon skulle masa sej in och vara trevlig o social hela kalaset. Vi pratade bla med henne om hennes betyg. Att attityden spelar roll och att man kommer långt med att vara glad, trevlig och visa lite intresse. Jag frågade om hon provat det på slöjden och fick svaret- Nej, vi hade en vikarie så jag kände inte att jag hade det behovet!!
Funderar på militärskola eller om hennes pappa möjligtvis hade svans och röda horn!!

 

 


 

 
 

 
 

tisdag 16 september 2014

Körduglig?

Jag och bilar har väl kanske inte varit en bra kombo men det finns fler i min närhet som kanske borde tänka över sin körning!
Jag övningskörde med mamma o pappa. Pappa sov mest och mamma blir Dr Jekyl när hon sätter sej i en bil.
Det kan jag väl säga att jag oxå blir. Rätt aggressiv och dubbelmoralen är hög.
Jag kan oxå ha lite svårigheter i min förmåga att bedöma avstånd!! 
När jag övningskörde med mamma så hämtade hon mej på restaurangskolan som jag gick på i gymnasiet. JA jag gick restaurangskola men med inriktning på servering innan alla matpåhopp haglar tätt i backen här !!
Iaf, så skulle jag backa ut från parkeringen. Skolan låg lite utanför stan i ett villaområde. Jag backar, mamma har noll koll o braket är ett faktum.
Jag har kört ner en hel staketsektion hos grannen. Jag , tonåring o rädd för pinsamma situationer VÄGRAR lämna bilen. Mamma får gå av. Jag ser hur hon lyfter upp staketsektionen, tar den under armen, knatar fram till dörren o ringer på.
Jag ligger nere på golvet bland pedalerna nu o tiden står still.
Mamma kommer tillbaka. Han var trevlig, inte alls arg utan skulle gå ut o skruva upp sektionen igen. No hard feelings!! 
Jag fick mitt körkort till slut efter 2 uppkörningar. 
Jag kom hem en ggn o skulle parkera på uppfarten. Jag kände att det hoppade till lite när jag körde ner men stannande och såg inget. Syrran stod en bit bort o viftade..Hej hej tänkte jag och körde de sista 2 metrarna fram till garageporten.
Jag hör ju ljudet av metall som vrids men det har säkert inte med mej att göra.
Jag går av o Emma står o gapar. Hennes cykel ser ut som en elvisp!! Jaja, ställ den inte mitt på uppfarten då!!
Det var oxå Emmas pojkvän Jimmy som parkerade mittemot vår uppfart på andra sidan vägen. Där stod han alltid. Det hindrade dock inte mamma från att backa rakt in i hans framdörr. Pappa morrade i 2 veckor om hur man kunde missa att han stod där när han alltid stod där. Han morrade hos skroten där en ny dörr hittades, han morrade hos billackeraren och hos verkstan som satte dit den nya fina dörren. 2 dagar senare backade han själv in i samma dörr!! Det e mest synd om Jimmy här!! Han kunde dock behålla historien om vad som hänt! Bara att ändra från svärmor till svärfar!
Men det är inte bara vi i vår galna familj som kör illa.
När vi var små hade vi ett äldre par till grannar. Hjalmar & Ninni. Hjalmar borde lagt ratten på hyllan för ett tag sen men han kämpade på till grannarnas fasa. 80 bast, halvblind o orörlig. Men köra bil skulle han. En vacker sommardag leker jag o syrran med våra kaniner på tomten. Hjalmar ska åka o handla. Ninni står o vinkar till honom i fönstret. Han backar ut från uppfarten, backar lite till o tanken e nog att han ska backa ytterligare lite till men han lägger i ettans växel o tokgasar istället. Ninni ser hur han far över uppfarten, förbi köksfönstret där hon står, genom tomten, krockar med husknuten i tegelsten på andra gaveln, som tvingar bilen att ändra riktning genom den tjocka tujahäcken och stannar snyggt o prydligt på vår gräsmatta 50 cm från vår kaninbur.
Vi gapar, mamma gapar, Ninni behöver en hjärtstartare o grannarna kommer springades. Allt gick bra men gubben körde inte efter det!
Grannen tvärsöver gjorde en liknande sak..Han backade ut från sin uppfart, la i 1an och skulle köra iväg. Men en geting i byxbenet ställde till det lite. Istället för att ratta bilen o köra iväg på gatan, körde han rakt fram med våldsam hastighet och mejade ner grannens häck och staket samt en lyktstolpe innan han lite småchockad klev ur bilen. 
Getingar e livsfarliga!!
Sist vill jag nämna en kväll när jag var 20. Jag jobbade i Lund, hade bjudit hem ett par jobbarkompisar. Vi och några från byn satt hos mamma o pappa o förfestade. Det var snökaos men vi skulle ut i Hässleholm likförbannat. Viktoria var orolig för hon tyckte inte om snö o var noga med att den hon åkte med var en bra förare.
Jadå, det e Rikard som kör oss så det e lugnt..Hrmmm..Hällde i henne lite extra sprit o höll tummarna för att Rikard "Schumacher" skulle sköta sej!
Vi går ut och väntar i snöfallet på den ishala gatan. Viktoria är tveksam!!
Vi hör Rikard komma typ 2 km bort o jag blundar o håller tummarna. Han tar kurvan på 2 hjul i drivorna, kommer mot oss, bromsar 50m innan oss, får sladd på bilen o glider sakta förbi oss rakt in i lyktstolpen med en liten touch. Ok, tänker jag ..det var inte så farligt ..detta kan vi klara Viktoria.
Mer hinner jag inte tänka för då släpper lyktans skärm längst upp på lyktstolpen, faller tyst genom luften och slår i motorhuven med ett brak o går i 1000 bitar.
Viktoria börjar gråta.
Jag blandar en 8a GT till henne, försäkrar henne om att Rikard, trots det lilla missödet här, är en säker o bra förare.
Spriten kickar in o vi åker iväg med en deckad Vickan i baksätet. Bäst så!!
Krama varandra i trafiken <3