torsdag 19 juni 2014

Semester!!

När vi var små var alltid mamma hemma med oss. Sommarloven blev långa och mysiga.
Vi kanske inte var den där klockrena camparfamiljen men skam den som ger sej. Vi gav oss dock efter 2 försök.
Första gången minns jag med förtjusning. Vi skulle tälta i Vitemölla ett par dagar. Bilen fullpackad o alla på ett lysande humör. Det e ju alltid spännande att tälta. Vi hade ett stort 4-manna tält med sovdel & förtält. 
Vi kommer fram och det blåser full storm. Stormen Gudrun framstår som en sval sommarbris!
Med ett stort tält tillkommer det oxå ett gäng stolpar som mamma dessutom märkt upp med färgade tejpbitar så att man enkelt ska kunna se vilka som hör ihop. Röd & Blå ihop med Röd & Blå, Svart/vit/blå ihop med samma combo på andra stolpen. Enkelt!!  Pappa är nog färgblind och bestämmer sej för att detta är tramsigt och ska på egen hand försöka få upp stolparna. Vi tittar på med spänning. Tältstommen varierar kraftigt i utseende. Allt från ett tält med 1 m i mankhöjd och brett likt en fotbollsplan eller 4 våningar högt m ståplats för 1 person. Gillar speciellt varianten där han får ett gäng stolpar över och tror att det ska vara så! Det e nog bara extrastolpar!
Vi skrattar lite när pappa svär. Mamma placerar honom bredvid oss i sandstormen och smäller upp skiten på 5 minuter.
Nu ska pappa få på tältduken. Han vecklar upp den och stormen tar tag i den. Han får springa och hämta den ett par sanddynor bort. Han kämpar sej tillbaka med en fullt utvecklad fallskärm i släptåg. Han försöker få tältduken över stolparna men stormen vill annat. Han kämpar, han får den över sej, den blåser omkull honom och vid ett par tillfällen tror jag att den ska lyfta med honom hängandes i den så vi får hämta honom i Ystad!
Helt plötsligt går han mot bilen. Han öppnar bakluckan o däri trycks tältduken ner i ett stycke. Stolparna tas allt annat än varsamt ner igen o placeras i bagageutrymmet hos tältduken och innan vi vet ordet av det är vi på väg hem igen!
Pappa! E det det här som kallas tältsemester?

Andra gången var ett par år senare och dem envisades med att tälta under en 2 dagars vistelse i Kolmården. Stugor var för amatörer och det var ju mycket billigare att tälta!!
Denna gången fick dem iaf upp tältet, lite mysigt placerat vid en sjökant. 
Jag tror temperaturen kröp ner till 8-10 grader den natten. Inte för att vi sov något men när vi alla vaknade ihoptryckta i fotändan på tältet ifrågasatte vi barn starkt varför dem satt upp tältet i en backe med 90 graders lutning?! Inte kom vi ur tältet heller för en stor svan med pms hade bestämt sej för att parkera utanför.
När vi väl tagit oss därifrån, kom vi fram till att vi inte skulle frysa på det viset natt nr 2 så pappa gick rakt in i receptionen och bokade en stuga.
Den natten i stugan genomleds i tropisk hetta. Vi orkade väl inte bry oss så mycket om det men hade vi  kollat elementet redan på kvällen hade vi sett att det stod på max istället för att svettas o halvsova genom natt nr 2. 

Jag lovade mej själv i detta läge att ALDRIG utsätta mina barn för tältsemester eller husvagn och så har det blivit! Stugor har oxå hamnat på svarta listan efter 2 tappra försök. 
Ett av dem i sälen. Varför man nu beger sej dit med en 2,5 åring o en 5 åring är för mej idag fullständigt obegripligt.
Lärde mej snabbt att det inte var rätt semester att byta blöja på när barnet var klädd i pjäxor, skidor, underställ o overall, samtidigt som den andre får för sej att enda vägen ner för backen är rakt fram utan att kunna bromsa!! Bragdguldet till Martin o lugnande i stora doser till mej!!
Mellan städning, bäddning, matlagning, torkning av kläder, på/avklädning av barn, diskning o annat kul så försökte vi ändå göra det bästa av det o roade barnen med hundsläde, iglo-lek, skidåkning, trollskogen o badhus för att inte tala om den dagen då det var så kallt att vi åkte upp i liften, satt kvar o åkte ner igen medan barnen förfrös ögonen.
På väg hem i bilen frågade vi vad dem tyckte var roligast! Båda var överens!
Springa fram o tillbaka i stugan var roligast!!
Teriffic!! Jag hade kunnat komma undan med ett löpband!!
Solsemestrar är att föredra trots att Benjamin gärna badar i prydnadsfontänen mitt i restaurangen och det kanske är bättre att  byta blöja mitt i en skidbacke med 4 klädlager än att Brian kommer in i sovrummet på hotellet och säger att Benja har bajsat. Inget konstigt med det..om han nu satt sej på toaletten istället för ute på balkongen, fint placerad på det stekheta klinkergolvet.
Barnfria Spaweekends är underskattade!! 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar