tisdag 14 april 2015

Konfirmation

Konfirmation ja. Jag har fortfarande inte fått en vettig förklaring på vad det är men nu är det över så nu slipper jag bekymra mej över det!
Kommer ju från en familj/släkt där vi varken döps eller konfirmerats och hade väl hoppats på att  slippa möget men nu bestämde sej Linnea för att gå "All In" så det vara bara att göra samma sak.
Först skulle hon inte. Sen var hon med på några träffar och läger och tyckte dem hade kul. Konfaledaren godkände att hon var med trots att hon inte skulle konfirmeras. Kanske för att han tyckte att det behövdes. Hon slog nämligen i handen på ett av dessa läger och utbröt i alla de vidriga svordomar hon kunde komma på. När hon var klar stod en chockad konfaledare bakom henne och konstaterade-"Oj, vilka ord"
Krävs mer än bara vigvatten för att rena den munnen!
Sen skulle hon då helt plötsligt konfirmeras! Med några veckors förvarning..
Så när min mamma fyllde år tog vi då en tripp till Emporia för att hitta något hon kunde ha på sej.
Det blev en ganska hektisk tillställning där Brian var uttråkad, Benja grät & blödde efter att ha skurit sej på ett informationspodie och jag beslöt för att skynda på Linnea i provhytten på ett smockfullt H&M.  
Jag trycker mej förbi kön till provrummen och kastar mej ner på golvet för att se om jag ser hennes skor under skynkena. Det gör jag inte så jag går fortfarande framåtböjd och kallar på henne lite lagom högt.
"Mamma, seriöst"  hör jag bakom mej. Jag reser mej upp och där står hon först i kön och undrar vad i helvete jag håller på me.
Ah, där e du ju säger jag glatt medans det fnittras i kön och Linnea ifrågasätter varför jag inte kollade kön FÖRST!!??
Jag har inget bra svar på det så jag ber henne skynda på lite så vi kan komma hem.
På väg hem blir Linnea hysterisk för att hennes internet i mobilen tog slut. Jag frågade om hon inte fick ett meddelande där hon kunde köpa till 1 GB. Jo, svarar hon , men det räcker för fan bara till nästa vägskylt!!!!!!
Ok, eftersom jag inte fattar något av detta e jag helt plötsligt 160 kr fattigare så hon iaf kan köpa internet så hon klarar hemresan på 50 min.
Nåja, eftersom hon då inte är döpt så måste detta ske innan konfirmationen.
Nu i torsdags var det dax. Jag skulle till kyrkan och skriva på att det var ok att hon gjorde detta sen skulle jag gå tyckte hon. Hon ville göra detta med sina kompisar. Så jag skrev glatt på och sen gick jag hem igen med en bra tanke att..vad kan gå fel..typ!
När hon kommer hem får jag se dopbeviset. Jag blir lite fundersam och frågar vad detta är?! Hon tittar helt oförstående på mej och säger att hon kastade in lite fler namn när hon ändå ..lixom..höll på!!
Har du tagit fler namn unge??
Ja, chilla, Big Deal!!
När prästen frågade min dotter..Linnea..om hon hade fler namn tycker hon att det är ett lysande tillfälle att lägga till 2 namn så hon svarar Ja!
Hon blev därmed döpt till Linnea Julie Svea. 
Ok, jaja gick det bra annars med dopet frågar jag.
Ja, han snackade en massa skit sen var det över! 
Ok, vilken härlig syn hon har på det hela!!
Men i lördags var det då dax för Linnea Julie Svea att konfirmeras kl 11. Hennes faster, mormor, jag, Brian och min syrra med familj skulle genomlida detta. 
Vi kommer in i en fullsatt kyrka och börjar yra efter platser på lite olika ställen. En av klasspapporna kommer fram och säger att en hel rad näst längst fram har bokats i Linneas namn.
Jag samlar ihop vår utspridda flock och tar oss fram i kyrkan. Där på en tom rad står hennes namn fint. Hur fan ska man veta sånt?? Jag har ju aldrig ens varit på en konfirmation.
Vi slår oss ner och ser fram emot 60 minuters konfirmerande. Linnea kommer in med gruppen. Hon är rätt ensam om att ha svart klänning under särken. 
Halvvägs in ber prästen att konfirmanderna med deras faddrar ska komma fram. Jag stelnar till men tänker att det har väl inte alla! Hennes faster frågar mej vem som är hennes fadder men ser nog rätt snabbt på min panikartade blick att vi har missat även detta!
Jag frågar klassmamman framför om detta är något alla har och det tror hon nog att det är ja!
Jag böjer mej över ett antal personer och väser till syrran att hon från och med NU är fadder.
Ok, svarar hon va ska jag göra?
Jag har ingen aning!!
Ok, vad innebär det?
JAG HAR INGEN ANING..fram med dej nu!!.
Linnea viftar att jag ska komma upp men jag tittar på henne och pekar på moster. Linnea och moster ser precis lika förvirrade ut när moster lägger handen på henne och lovar med gud att ..ja..typ.-..finnas där för henne om något skulle hända. 
Ett bra, planerat och väl genomtänkt val från min sida..hrm..
Vi tar oss igenom det hela. Någonstans tror jag barnens faster lovar Brian en moppe när han blir 15. Han ser glad ut! Jag lägger till en detalj till det löftet. Det blir ingen jävla moppe om han ens tänker tanken att låta mej genomlida en konfirmation till!!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar