onsdag 24 september 2014

Sommarlov!

Sista dagarna i skolan är det en idrottsdag. Jag har packat ner ett par extra gympabyxor i Brians väska. Jag sitter i bilen när fritids ringer. Det är personal som säger att Brian saknar extrabyxor och att han vill prata med mej. Jag hinner tänka att det var ju konstigt för jag packade ju ner dem..Nåja. Brian kommer i luren Hej mamma, det var inget... jag kom precis på att jag har ju dem PÅ mej!! Hejdå mamma! Klick
Jag nyper mej lite i armen..Ja, jag e vaken o Brian behöver nog sommarlov minst lika mycket som jag!
Skolavslutning! Sång på skolgården av Brians klass. Alla står fint uppradade på skolgården i sina fina kläder o välkammade hår. Alla föräldrar och skolpersonal njuter av sången. Jag hör inte vad dem sjunger. Min blick har fastnat på Brian. Han har inga skor på sej! Han står i strumporna och jag börjar undra om han gick hemifrån utan dem eller han bara tyckte att det var en bra idé att ta av dem till uppställningen. Jag hoppas att ingen ser det, tar han lite till sidan efter sången och ber han ta på sej skorna innan kyrkan.
Kyrkan genomlids med falsksång, trista tal och några barn evisas var år med att spela fiol o cello.
Varför har jag aldrig begripit! Vad är det för fel på gitarr eller pianot som står där. Jag ska väl ifs vara tacksam för att blockflöjten är utrotad men COME ON!! Det är dock imponerande hur man kan spela 4 låtar med bara 2 toner o ändå inte få rätt på det!
Sommarlovet börjar. 
Man njuter av ledigheten, solen och att barnen ska få 12 veckor ledigt från all fritids o dagis.
Posten kommer.
Jag står där i köket, känner mej harmonisk och full av liv medans jag öppnar ett stort kuvert från Höörs Kommun. Det är Linneas betyg.
Dem borde komma med en lite varningstriangel på kuvertet så att man är beredd lixom.
En liten röd triangel med texten "SÄTT DEJ NER INNAN ÖPPNING" hade räckt.
"Ta fram alkoholen" eller "BE NÅGON GÖMMA ALLA VAPEN innan mamma öppnar" hade oxå funkat!
Harmonin är borta och jag står där med resultaten medan jag tittar ut genom rutan med tom blick och ett vitt ansikte. Nåja, hon e ju inte underkänd i något ämne iaf så jag får glädjas åt det.
Jag öppnar nästa kuvert, fortfarande lite matt..
Det är hennes mobilräkning. 
Märkligt hur allting kan förändras på bara ett par sekunder. 
Blicken går från tom till kolsvart, ansiktsfärgen från vit till illröd och min matta kropp samlar all kraft nerifrån o upp och utbryter i ett jättevrål.
L I N N E A !!!!!!!!!!!!!!!!!
Hon kommer ganska direkt och frågar vad jag galer om!
Jag viftar galet med räkningen och jag påpekar vänligt men bestämt ( nej..inte direkt) 
att den är på 600 KRONOR!!!!
600 kr PLUS att jag fått betala för 2 st extra påfyllningar av internet eftersom hon spammat upp de 10 hon har i mobilen PLUS vårt hemnät!!! så 700 KRONOR i runda mått!!
Det e inte mitt fel, säger hon!!
Ok, så din mobil har själv ringt de 167 samtalen??
Ja, för detta stämmer inte. Ring o kolla med 3!
Så fort trycket är nere på en normal nivå ringer jag 3 och får prata med Erik! Han ber om Linneas nummer. Det blir tyst en stund sen säger han - Oj, Här har vi en som använder internet. Jag är faktiskt lite imponerad säger han glatt. Jag svarar att det är INTE jag och han hör nog på mej att det är läge att plocka bort glädjen från hans ton!
Men allt stämmer, han ska dock se över om han kan erbjuda något annat o höra av sej igen.
Något annat? Hon ska få en stentavla och ett broderi i julklapp!
Jag frågar henne senare hur vi kan fixa till betygen lite o svaret blir:
- Mamma, jag är den jag är. Vill du ändra på det vill du att jag ska vara någon annan person än den jag är!!
Ok, hur argumenterar man mot det??
Hon ska se en Disneyfilm! Jag tycker att Benja kan få titta med henne. Det tycker inte hon och det förstod nog grannarna oxå. 
En högljudd utläggning om att han ska vara knäpptyst ( hon anv inte just det ordet) o inte ett ljud skulle han göra ifrån sej. Han köper det o tittar glatt på film med henne. Efter 20 min kommer jag in o undrar hur det går. Det går bra svarar hon. Tro fan det. 
Benja sitter stel som en pinne med munnen full av saliv o har inte ens vågat svälja.  Han sväljer o påpekar att han ju inte fick göra ljud!!
Linnea mjuknar, klappar honom på kinden o säger att han får lov att föra lite liv. Harmoni.
Harmoni var det dock inte när Brian fyllde år och jag fick väcka henne kl 12 i samband med att gästerna kom. Hon ställer sej i köket och det sitter 20 gäster i vardagsrummet.
Jag säger åt henne att gå in o hälsa. Hon tittar på mej med mord i blicken o jag tror faktiskt att det slog ut eld från näsborrarna när hon svarar - Varför det?? Det är väl för FAN inte mitt fel att dem e här!!!
Mina svarta ögon räckte tydligen för att hon skulle masa sej in och vara trevlig o social hela kalaset. Vi pratade bla med henne om hennes betyg. Att attityden spelar roll och att man kommer långt med att vara glad, trevlig och visa lite intresse. Jag frågade om hon provat det på slöjden och fick svaret- Nej, vi hade en vikarie så jag kände inte att jag hade det behovet!!
Funderar på militärskola eller om hennes pappa möjligtvis hade svans och röda horn!!

 

 


 

 
 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar